Żywienie dzieci podczas choroby

Data: 16. 12. 2020 r.
Żywienie dzieci podczas choroby

                Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, a nas i nasze dzieci coraz częściej męczą różnego rodzaju przeziębienia, grypy. Dieta w trakcie choroby jest bardzo istotnym elementem, stanowi wsparcie w trakcie leczenia, a także sama w sobie może być lekarstwem. Przeziębione, zakatarzone dzieci, szczególnie gdy męczy je gorączka nie mają apetytu. Organizm w tym czasie aktywizuje wszystkie siły do walki z intruzem. Nie należy zmuszać maluchów w takim wypadku do jedzenia, tym bardziej ciężko strawnych potraw. Kilka łyżek kleiku z ryżu będzie lepsze niż schabowy na obiad. Porcje powinny być mniejsze, a dania lekkostrawne. Nie musimy się też silić na różnorodność. Proste potrawy mogą nieść więcej korzyści nie zakłócając dodatkowo powrotu do zdrowia. Nie wolno natomiast zapomnieć w trakcie choroby o wypijaniu dużej ilości płynów. Świetne sprawdzają w takiej sytuacji wszelakie kompoty bez cukru, delikatne w smaku oraz gotowane na świeżych owocach sezonowych, a nie mrożonych. Kiedy dziecko ma wysoką gorączkę należy uważać z rozgrzewającymi przyprawami jak suszony imbir, cynamon, czosnek. Taki jadłospis jest bardzo uniwersalny nie ma granic wiekowych. Dobrze sprawdza się także kiedy dopadną nas wszelakie grypy żołądkowe. Nie od dziś wiadomo, że zdrowy brzuszek to lepsza odporność. W trakcie choroby także warto wspomóc pracę jelit  nie obciążając ich produktami fermentującymi, tłustymi i wysoko glutenowymi.

Korzystne w chorobie biosubstancje:

Cynk – jest niezbędny każdej komórce, reguluje pracę ponad 300 enzymów, odmładza system immunologiczny, zwiększa potencjał systemu odpornościowego.

Witamina C – aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed intruzem, zwiększa odporność organizmu, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

Witamina A – zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry oraz błon śluzowych i współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkankę nabłonkową, dzięki czemu zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego, dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, utrzymując w sprawności grasicę w której dojrzewają limfocyty T, oraz wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek.

Witamina B6 – odpowiada z utrzymanie błon śluzowych gardła i języka – pierwszych wrót kontaktu z drobnoustrojami a co za tym idzie jej niedobory wpływają na podatność na infekcje.

Magnez – wspiera tworzenie komórek, z których powstają przeciwciała

Witamina E – wzmacnia system obronny

Sulfidy – związki siarki o działaniu bakteriobójczym, naturalne antybiotyki – znajdziemy je w cebuli i czosnku.

Kwasy fenolowe – skutecznie hamują namnażanie bakterii oraz wirusów. Występują w żurawinie oraz czarnej jagodzie.

Polecane produkty:

dynia – idealne warzywo na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Zawiera ogromną ilość karotenoidów, prekursorów witaminy A, a także kwas foliowy i dużo wody co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego. Jest lekko strawna, zawiera mało tłuszczu i białka przez co nie obciąża układu pokarmowego, do tego jest delikatna w smaku i aksamitna dla podrażnionego gardła. Pestki bogate są w cynk, magnez i witaminę E, mają także silne działanie anty pasożytnicze przez co pośrednio wpływają korzystnie na pracę jelit gdzie przyswajane są składniki mineralne.

marchewka – równie jak dynia bogata w karoteny. Choć jest warzywem bardzo pospolitym jej zalet nie sposób wymienić. Działa antagonistycznie na bakterie gnilne zmniejszające przyswajanie w jelitach, łagodzi kaszel a także pomaga walczyć z biegunką.

kasza jaglana – bezglutenowa, lekko strawna, bardzo ceniona kasza o delikatnym smaku, a jednocześnie o wysoko wartościowym białku. Ma działanie osuszające, pomocna przy leczeniu silnego kataru. Jako jedyne zboże działa alkalizująco na organizm. Pomocna przy leczeniu biegunki.

owies – długo gotowana owsianka ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.

ryż pełnoziarnisty – bogaty w wit grupy B, działa kojąco na żołądek i oczyszcza organizm z toksyn, bardzo pomocny przy leczeniu biegunek.

cebula – w naszej tradycji od zawsze pojawiała się przy leczeniu przeziębienia. Oprócz sulfonidów zawiera dużo witaminy C. Łagodzi nieżyt nosa, działa napotnie, a gotowana sprzyja leczeniu kaszlu.

czosnek – zawarta w nim allicyna działa zabójczo na drobnoustroje chorobotwórcze, a inulina odżywia florę bakteryjną jelit.

ziemniaki – bogate w witaminy grupy B, są także cennym źródłem wit C oraz potasu i sodu – korzystnie wpływających na równowagę elektrolitów szczególnie podczas gorączki.. Ziemniaki pomocne będą w trakcie biegunek, ale także ugotowane i rozgniecione mogą służyć jako rozgrzewający kompres w trakcie uporczywego kaszlu.

sok z dzikiej róży – dzika różna jest naszym rodzimym skarbem. Jej owoce zawierają średnio 17 razy więcej wit C niż cytryna. Sok zmobilizuje układ odpornościowy do walki z przeciwnikiem a zmielone suszone owoce mają dodatkowo działanie przeciwzapalne.
miód lipowy, gryczany – oba bardzo dobrze się sprawdzają przy wszelkiego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych, a także gorączce czy kaszlu. Zawarta w miodach inhibina działa jak naturalny antybiotyk.

syrop sosnowy – zawiera cenne olejki sosnowe w skład których wchodzą pinen i borneol. To sprawdzony sposób naszych babek na wszelkie przeziębienia, grypy, a nawet zapalenie oskrzeli. Pomaga przy chrypce i suchym, męczącym kaszlu. Może być dodawany do kompotów, lub herbat. Dobrze jest poszukać takich robionych na naturalnym cukrze lub miodzie. Zaleca się w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce, suchym, męczącym kaszlu ze skąpą wydzieliną. Ułatwia odflegmianie dróg oddechowych, dezynfekuje je i udrożnia. Niesie ulgę w przeziębieniu, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła. Działa napotnie.

przyprawy: kurkuma, imbir świeży i suszony, cynamon, kardamon, goździki, czosnek świeży, anyż, kozieradka

zioła: tymianek, szałwia, mięta, rozmaryn, hyzop

 

Autor: Maria Hirowska | ZdrowyPrzedszkolak.org