Zdrowe odżywianie się Przedszkolaka

Dzieci w wieku przedszkolnym bardzo szybko rosną, następuje szybki i intensywny rozwój umysłowo – fizyczny. Wtedy właśnie potrzebuje ono zbilansowanej diety, urozmaiconych posiłków. Dieta dziecka powinna zawierać głównie naturalne produkty. Różne produkty zawierają składniki odżywcze w różnych ilościach i proporcjach. Największą wartość odżywczą mają produkty wysokiej jakości oraz jak najmniej przetworzone.

W diecie dziecka nie powinno się stosować produktów wysoko przetworzonych,

  1. wysokooczyszczonych, rafinowanych, z dodatkiem substancji chemicznych jak barwniki, wzmacniacze smaku, konserwanty.

Co powinny jeść dzieci  w przedszkolu:

  • Produkty zbożowe: stanowią one główne źródło złożonych węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Zboża to bogactwo składników mineralnych, są w nich: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Witaminy zawarte w zbożach to głównie: witamina E oraz witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, kwas foliowy, niacyna, tiamina i ryboflawina).

Do produktów zbożowych zaliczamy: mąki razowe (np. orkiszowa, pszenna, żytnia, owsiana, gryczana,) oraz produkty z nich przygotowane: pieczywo, makarony, naleśniki, ciasta, pierogi, kluski płatki naturalne czyste: owsiane, pszenne, jęczmienne, orkiszowe, gryczane kasze i ryże pełne: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza orkiszowa, ryż brązowy, ryż dziki, amarantus, quinoa.

  • Owoce i warzywa: warzywa i owoce powinny pojawić się na talerzu pięć razy dziennie. Są one cennym źródłem substancji m.in. kwas foliowy, beta – karoten. Zawierają tez wapń, potas, magnez, sód oraz tez błonnik pokarmowy, który posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego. Najbardziej wartościowe owoce i warzywa pochodzą z upraw ekologicznych, dzięki czemu dzieci nie są narażone na niebezpieczne substancje chemiczne (pestycydy, sztuczne nawozy, środki przeciwgrzybiczne).
  • Produkty białkowe: pełnią one przede wszystkim rolę budulcową oraz informacyjną. Znajdziemy je w mięsie, mleku, przetworach mlecznych, ale także w rybach, jajkach i warzywach strączkowych. Mleko i przetwory mleczne to powszechnie znane źródło wapnia, który jest budulcem kości i zębów. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B i żelaza. Mięso warto zastąpić roślinami strączkowymi, jajami oraz rybami. Optymalne spożycie porcji ryby to 2-3 tygodniowo, która w porównaniu z mięsem ma więcej składników mineralnych. Ryby potrzebne są do prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz wzmacniania układu odpornościowego.
  • Cukry i tłuszcze: Cukry i tłuszcze należą do grupy produktów wysokokalorycznych, dlatego należy je stosować jako dodatek żywnościowy. Tłuszcze stanowią źródło energii, składnik budulcowy błon komórkowych, zawierają witaminy A, D, E, K. W diecie dziecka powinny być powszechnie stosowane nasiona sezamu, słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni oraz różne orzechy, ponieważ mają wysoką wartość odżywczą.
  • Zdrowe przekąski: są to owoce świeże bądź suszone, bakalie (rodzynki, figi, morele, daktyle). SA one doskonałym źródłem energii oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, magnez, fosfor.
  • Dodatki do posiłków: pamiętajmy, ze dzienna dawka soli w diecie dziecka nie powinna przekraczać 6 gramów! – jest to ok jedna płaska łyżeczka od herbaty. Wszystkie wzmacniacze smaku jak kostki rosołowe, wegety należy zastąpić ziołami: bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, oregano, majeranek, kminek, pieprz, czosnek,
  • Napoje: jako napój w codziennej diecie dziecka należy stosować głownię WODĘ!!!

Opracowała

Monika Dybus